Vremea in weekend - Va fi canicula in toata tara

Autorul Articolului:
Vremea in weekend - Va fi canicula in toata tara

Finalul de saptamana va aduce in jumatatea vestica a tarii o racire a vremii, pe masura ce extremitatea estica a unui front atmosferic asociat unei depresiuni situate in partea central-nordica a Europei va afecta tangential si Romania. Benzile frontale nu isi vor face aparitia si in estul tarii noastre, datorita unui camp de presiune ridicata prezent in zona Rusiei europene.

Precipitatiile vor fi in general putine si se vor semnala cu precadere in cursul zilei de sambata in vestul Romaniei. Vor fi averse, descarcari electrice frecvente, iar pe alocuri se va semnala si grindina de mici si medii dimensiuni. Cantitatile de apa nu vor fi foarte insemnate, doar in vestul Muntilor Apuseni urmand sa se stranga in mod izolat pana la 20-25 de mm.

Vineri temperaturile inca se vor situa aproape sau chiar usor deasupra limitei caniculei in Banat, in timp ce in jumatatea estica a tarii maximele vor fi apropiate de normele climatologice ale perioadei. In prima parte a zilei cerul va fi mai mult senin in toata tara, insa dupa orele serii in extremitatea vestica a teritoriului isi vor face aparitia norii convectivi de tip cumulonimbus, iar izolat vor cadea averse de ploaie insotite de fenomene electrice (insa fara a se acumula cantitati importante de apa).

Vantul va sufla moderat spre tare in zona Banatului montan (cu rafale de pana la 50-65 de km/h) si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 27 si 32 de grade in Transilvania si Maramures, 31-36 de grade in Banat, Crisana si Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in vestul judetelor Arad si Timis) si 28-33 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Sambata vremea se va raci indeosebi in Banat si Crisana, unde maximele termice vor cobori sub pragul caniculei. In timp ce in jumatatea estica a tarii cerul se va mentine mai mult senin pe intreg parcursul zilei, local in Banat si Crisana si izolat in vestul Transilvaniei, nordul Olteniei si in Maramures – mai ales dupa orele pranzului se vor semnala averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului ce vor lua aspect de vijelie pentru scurte momente, iar pe alocuri va cadea si grindina. In urma caracterului de scurta durata al averselor, nu se vor acumula cantitati importante de apa aproape nicaieri, numai izolat in vestul Muntilor Apuseni urmand sa se stranga pana la 20-25 de mm.

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in sudul Banatului, al Olteniei si in nordul Carpatilor Orientali.
Temperaturile maxime se vor situa in general intre 27 si 32 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 29-34 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 27-32 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona litorala.

Duminica vremea va fi in general frumoasa si calda in toata tara, cu temperaturi apropiate sau doar usor peste mediile climatologice specifice celei de-a doua decade a lunii iulie. In cursul dupa-amiezii se vor mai semnala in mod local unele averse de ploaie (slabe cantitativ) in vestul tarii, iar izolat si in jumatatea estica.

Vantul va sufla moderat in zona Banatului montan si mai mult slab in celelalte regiuni.
Maximele termice vor urca la pranz pana spre 27-32 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei) si 29-34 de grade Celsius in Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

DISTRIBUIE PE:

 
PAGINA NOASTRA OFICIALA DE FACEBOOK BABADAGLIVE.RO