Vremea, în weekend-ul 11 – 12 decembrie

Autorul Articolului:
Vremea, în weekend-ul 11 – 12 decembrie

Un puternic ciclon mediteranean va afecta intreg teritoriul tarii noastre, initial precipitatiile urmand sa isi faca aparitia in regiunile sudice, iar mai apoi si in nord si in centru. Romania se va afla pe partea de front cald a depresiunii, astfel incat temperaturile vor fi considerabil mai ridicate fata de media climatologica a perioadei. Ninsorile sunt asteptate sa isi faca aparitia doar la munte, la altitudini de peste 1500 de metri, in Bucovina si local si in sudul Banatului.

In noaptea de sambata spre duminica advectia de aer cald si foarte umed din sector sudic va conduce la o intensificare orografica a precipitatiilor in Subcarpatii Getici si de Curbura, precum si pe pantele sudice ale Carpatilor Meridionali, unde se vor strange cantitati foarte insemnate de apa si va exista riscul producerii unor inundatii localizate.

Sambata vremea va fi calda in toata tara, dar in general inchisa, mai ales in a doua parte a zilei. Va ploua pe spatii extinse in toate regiunile, mai insemnat cantitativ in nordul Olteniei si al Munteniei, unde se vor acumula local 15-20 de mm si izolat 30-40 de mm.

La munte la altitudini de peste 1500-1800 de metri precipitatiile vor fi mai ales sub forma de ninsoare si se va depune un nou strat de zapada de pana la 20 de centimetri.

Vantul va sufla tare la munte (cu rafale de pana la 70-80 de km/h) mai ales in a doua parte a zilei, in timp ce in restul zonelor acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 2 si 7 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 9-14 grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei si 4-9 grade in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in Obcinele Bucovinei.

Duminica precipitatiile se vor intensifica la nivel national, cu precadere in prima parte a zilei, cand va ploua abundent in nordul Olteniei si al Munteniei, izolat aici urmand sa se acumuleze cantitati de apa de pana la 50-60 de mm. Si in celelalte regiuni va ploua, insa cantitatile de apa nu vor depasi 10-20 de mm.

La munte la altitudini de peste 1500 de metri va ninge si se va depune un strat de zapada de pana la 30-40 de centimetri (mai ales pe platoul Muntilor Bucegi), insa unele precipitatii mixte se vor semnala si in Banat si nordul Moldovei, unde se va depune un strat de zapada de pana la 5-10 centimetri la altitudini mai mari de 500 de metri.

Vantul va sufla foarte tare la munte (cu rafale de pana la 100-120 de km/h pe creste), tare in nordul Munteniei si in Banat si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 6-11 grade in Transilvania si Maramures, 2-7 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 7-12 grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu valori usor mai ridicate, de pana la 13-14 grade, asteptate in sudul Baraganului) si 2-7 grade Celsius in nordul Moldovei.

DISTRIBUIE PE:

 
PAGINA NOASTRA OFICIALA DE FACEBOOK BABADAGLIVE.RO