Se răceşte vremea în weekend!

Autorul Articolului:
Se răceşte vremea în weekend!

Finalul de săptămână va aduce o vreme în răcire accentuată în toată țara, dinspre nordul Europei urmând să fie advectat un aer polar-continental foarte rece, extins pe partea anterioară a anticiclonului scandinav. Vor cădea și precipitații, mai cu seamă în jumătatea nordică a teritoriului, unde vor fi ploi, lapovițe și ninsori, în timp ce în sud precipitațiile se vor semnala doar local și vor predomina ploile și lapovițele.

În cursul dimineții de duminică, în urma înseninării cerului și a prezenței stratului de zăpadă, în depresiunile intramontane din nordul Moldovei temperaturile vor coborî până la valori extrem de scăzute pentru această perioadă: sunt așteptate minime de -25…-20 de grade Celsius, însă chiar și în zone mai joase precum Miercurea-Ciuc sau Rădăuți temperaturile vor coborî până spre -18…-16 grade.

Vineri cerul va fi mai mult noros in nordul tarii, unde pe arii extinse vor cadea precipitatii mixte (mai ales ploi la ses, lapovite in zonele deluroase si ninsori la munte). In vestul Muntilor Apuseni si in nord-vestul Carpatilor Orientali se va depune un strat nou de zapada de pana la 10-15 centimetri.

Vantul va sufla tare la munte (cu rafale de pana la 70-90 de km/h), moderat in zonele deluroase si mai mult slab in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 8 si 13 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana, 12-17 grade in Banat, 14-19 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sud-vestul Banatului), 13-17 grade in jumatatea sudica a Moldovei si 9-14 grade in cea nordica.

Sambata vremea se va raci accentuat in toata tara, iar in estul si sudul Transilvaniei, vestul Moldovei si in nordul Olteniei si al Munteniei vor cadea precipitatii predominant sub forma de ninsoare, in timp ce in sudul Banatului, al Olteniei, Munteniei si Moldovei vor fi mai mult ploi.

Precipitatiile vor fi destul de slabe cantitativ, doar in sud-estul Transilvaniei urmand sa se stranga pana la 8-10 mm (tot in aceasta zona se va depune si un strat de zapada in medie de 5 centimetri).

Vantul va sufla moderat spre tare in vestul Muntilor Apuseni, in sudul Banatului si in zona Carpatilor de Curbura si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 3-8 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia si 3-8 grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Temperaturile minime estimate a se inregistra duminica dimineata. Cu exceptia litoralului si a sud-vestului Olteniei minimele vor cobori sub pragul de 0 grade in toata tara, iar in depresiunile intramontane din nordul Moldovei se vor inregistra chiar si temperaturi de pana la -25 de grade Celsius. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Duminica vremea se va ameliora ca aspect, insa va fi deosebit de rece pentru aceasta perioada in majoritatea regiunilor.

In nordul Olteniei si al Munteniei in primele ore ale diminetii local vor mai cadea unele precipitatii mixte slabe.

Dimineata temperaturile vor cobori pe alocuri sub -20 de grade in depresiunile intramontane din nordul Carpatilor Orientali, insa minime usor sub pragul gerului se vor inregistra local si in celelalte regiuni din nordul tarii.

Vantul va sufla moderat spre tare in zona Carpatilor Orientali si in general slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre -2…3 grade Celsius in Transilvania si Maramures si 3-8 grade in restul teritoriului, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Subcarpatilor de Curbura si pe litoral.

DISTRIBUIE PE:

 
PAGINA NOASTRA OFICIALA DE FACEBOOK BABADAGLIVE.RO