Donație în valoare de 35.000 de euro pentru Secția Neonatologie a Spitalului Județean Tulcea!

Autorul Articolului:
Donație în valoare de 35.000 de euro pentru Secția Neonatologie a Spitalului Județean Tulcea!

Marţi, începând cu ora 10.30, Marius Cristi Mihai, secretar general al Judeţului Tulcea, a participat conferinţa de presă "Îmbunătăţirea politicilor publice din domeniul sănătăţii mamei şi copilului", prilejuită de dotarea Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea. Evenimentul are loc în cadrul amplei campanii de dotare a secţiilor de pediatrie şi terapie intensivă neonatală din ţară pe care Salvaţi Copiii a demarat-o în 2021, ca parte a programului naţional de reducere a mortalităţii infantile şi de îmbunătăţire a stării de sănătate şi nutriţie a mamei şi copilului.

 

Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea vor avea la dispoziţie un incubator, un analizor mobil de gaze sanguine cu 500 de cartuşe, patru seringi automate, două pulsoximetre, patru cântare, trei aspiratoare chirurgicale şi un sterilizator cu aer cald, în valoare totală de 35.000 de Euro. Dotarea este posibilă prin generozitatea Fox România (25.000 de Euro) şi a susţinătorilor care au ales să redirecţioneze 3,5% din impozitul pe venit programului Organizaţiei Salvaţi Copiii.

 

Se văd rezultatele

 

Secretarul general al Judeţului Tulcea, Marius Mihai Cristi, a vorbit despre importanţa tuturor acestor investiţii în echipamentele medicale utilizate în beneficiul micilor pacienţi tulceni, dar şi despre eforturile susţinute pe care Consiliul Judeţean Tulcea le face pentru creşterea calităţii serviciilor medicale din judeţul nostru.

 

"Judeţul Tulcea are deosebita onoare de a fi din nou pe lista de beneficiari ai donaţiilor pe care cu generozitate le faceţi în toată ţara, de această dată fiind vorba de echipamente medicale în valoare de 35.000 de euro. Aparatura medicală oferită din 2016 până în prezent Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean Tulcea constituie o dotare mai mult decât binevenită pentru noi, tulcenii, având în vedere rata crescută a mortalităţii infantile înregistrate în judeţul nostru", a declarat Marius Cristi Mihai.

 

Prin echipamentele donate de Organizaţia Salvaţi Copiii, în ultimii ani Secţiei de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea a crescut calitatea serviciilor medicale, fapt care a condus la o scădere a mortalităţii infantile şi perinatale (primele şapte zile de viaţă), explică dr. Roxana Bibic, coordonatorul secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea. "Dacă în 2018 am avut nouă decese pe secţie, în 2019 am avut şase decese, iar anul trecut patru decese. De asemenea, a scăzut numărul transferurilor către alte unităţi: dacă în 2019 am avut 25 de transferuri, anul trecut am avut 17, din care 11 cu mame pozitive Covid", a declarat dr. Bibic.

 

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu, a vorbit despre importanţa tuturor proiectelor dezvoltate pentru spitalul tulcean, referindu-se atât la donaţiile primite în ultimii ani, cât şi la proiectele derulate de Consiliul Judeţean Tulcea, cel mai amplu având o valoare totală de 48 de milioane de euro (bani europeni).

 

Rata mortalităţii infantile, îngrijorătoare

 

Amintim faptul că rata mortalităţii infantile în judeţul Tulcea (14,8 la mia de copii născuţi vii) este de aproape trei ori mai mare faţă de media naţională (5,8 la mia de copii născuţi vii), motiv pentru care Organizaţia Salvaţi Copiii România demarează în regiune un amplu program de combatere a mortalităţii infantile atât prin dotarea cu aparatură medicală vitală a Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, cât şi prin servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) dedicate mamelor, gravidelor, gravidelor minore şi copiilor până în 5 ani, în comunităţile vulnerabile.

 

În anul 2019, la maternitatea din Tulcea s-au născut 882 de copii, dintre care 97 de prematuri şi 61 de naşteri în rândul mamelor sub 18 ani. Anul trecut au avut loc 933 de naşteri, dintre care 107 naşteri premature şi 58 de naşteri în rândul minorelor.

 

"Datorită donaţiei realizate de Salvaţi Copiii, în viitor mai mulţi nou-născuţi ajunşi la noi în spital vor primi o îngrijire adecvată şi unii chiar o şansă în plus la viaţă. Sperăm să putem veni astfel în întâmpinarea solicitărilor medicale de orice natură din judeţul nostru, în special a celor legate de nou-născuţi, contribuind în acest fel semnificativ la scăderea ratei mortalităţii infantile. Salvaţi Copiii a făcut un pas uriaş în acest sens. Vă mulţumim şi laolaltă cu noi, vă mulţumesc mămicile tulcene ai căror bebeluşi se vor dezvolta sănătoşi datorită donaţiilor dumneavoastră!", a declarat Dr. Tudor-Ion Năstăsescu, Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea.

 

 

Servicii socio-comunitare pentru Babadag şi Sulina

 

 

Totodată, pentru a contribui la reducerea mortalităţii infantile din judeţul Tulcea, Organizaţia Salvaţi Copiii a decis să extindă programul Sănătatea mamei şi a copilului în zonele defavorizate din judeţ. Astfel, vor fi asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani, care vor primi suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială şi asistenţă pediatrică.

 

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a explicat necesitatea de a continua dotarea maternităţilor, precum şi a secţiilor de terapie neonatală şi de pediatrie, în contextul crizei: "Pandemia a vulnerabilizat suplimentar un sistem care avea deja probleme cronice, printre care cele legate de finanţarea deficitară şi de dotarea precară cu aparatură medicală performantă. Componenta de intervenţie este vitală atât în maternităţi, cât şi în comunităţi şi ne bazăm în continuare pe sprijinul dumneavoastră".

La eveniment au participat actori cheie din domeniul sănătăţii mamei şi copilului, medici neonatologi, reprezentanţi ai autorităţilor precum şi reprezentanţi ai mass-media.

În cei 31 de ani de activitate, în care au dezvoltat programe de protecţie şi asistenţă medico-socială, de integrare educaţională şi în care au devenit vocea copiilor în România, organizaţia Salvaţi Copiii insistă asupra faptului că mecanismele solide şi sustenabile sunt cele construite prin acţiunea comună a autorităţilor decidente şi a societăţii civile.

 

Găsirea de soluţii viabile pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate destinat copiilor, gravidelor şi mamelor în România este absolut necesară, în contextul în care România se situează în Uniunea Europeană pe primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, iar aproape 10% dintre naşterile din ţara noastră provin de la mame adolescente. Sarcina în adolescenţă este o provocare deosebită pentru serviciile medicale, cele sociale, şcoală, familie şi în primul rând pentru viitoarea mamă, expunând-o pe aceasta riscurilor, atât din punct de vedere medical, cât şi în ceea ce priveşte situaţia şcolară şi socială.

 

Organizaţia Salvaţi Copiii este implicată activ în domeniul sănătăţii copiilor din România şi contribuie la asigurarea dreptului la viaţă şi supravieţuire al copiilor prin intermediul a cinci direcţii de intervenţie: dotarea maternităţilor şi secţiilor de pediatrie şi nou-născuţi cu echipamente medicale performante, dezvoltarea reţelelor specializate de suport pentru mame şi copii la nivelul comunităţilor rurale, cursuri de specializare pentru echipele medicale, educaţie pentru sănătate şi cercetări/dezbateri cu specialişti.

Sursa: Agerpres.Ro

DISTRIBUIE PE:

 
PAGINA NOASTRA OFICIALA DE FACEBOOK BABADAGLIVE.RO