8 Aprilie ”Ziua Internațională a Romilor”

Autorul Articolului:
8 Aprilie ”Ziua Internațională a Romilor”
Imagine cu rol ilustrativ

La congresul din 1971, au participat delegații din 14 țări. Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaționale, drapelul și imnul ”Gelem, Gelem” (”Mergeam, mergeam”). Drapelul era inițial compus din două culori, albastru și verde, dar la Congresul de la Londra s-a decis adăugarea unei roți roșii în mijloc.

În România, la data de 8 aprilie se marchează ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, implicarea autorităților administrației publice centrale, cu atribuții în domeniul asigurării egalității de șanse și al combaterii discriminării, precum și a celorlalte autorități centrale și locale.

Problemele cu care se confruntă şi azi populaţiile rome au fost recent trist ilustrate în periferia Parisului unde au avut loc o serie de atacuri violente contra unor romi. Cocioabe arse, maşini vandalizate, romi hărţuiţi şi bătuţi pe motiv că vroiau să fure copii – incidentele, comise de oameni din cartierele învecinate taberei de romi, au plecat de la nişte zvonuri nefondate vehiculate pe internet şi dezminţite de autorităţile franceze. Sociologul şi specialistul populaţiilor rome Olivier Peyroux notează la RFI că „clişeele despre romi sunt astăzi reactivate”.

Cu toate că sunt cea mai mare minoritate din Europa, comunităţile rome sunt şi azi, masiv, victimele discriminării şi marginalizării. Lucruri care-i împiedică pe romi să aibă acces la drepturi fundamentale precum educaţia, locuri de muncă, locuinţă decentă sau servicii de sănătate de bază.”

„Anti-ţigănismul este în recrudescenţă” continuă apoi comisarii europeni. „Asistăm la difuzarea de discursuri extreme şi de ură, propagate pe internet. Cuvintele duc la ură iar ura duce la violenţă.

Trebuie să fim vigilenţi pentru a evita ca romii să devină din nou ţinta unor atacuri sau hărţuiri. Comisia europeană încurajează statele membre UE să-şi respecte angajamentele şi să-şi întărească lupta contra discriminărilor. Ei, suntem noi” conchid semnatarii declaraţiei.

"În această perioadă extrem de complicată pe care o traversăm, marcată de efectele grave generate de pandemia de COVID-19, preţuirea contribuţiei fiecăruia la binele comun şi solidaritatea socială reprezintă elementele care ne pot ajuta să depăşim dificultăţile cu care ne confruntăm.

În acest context, celebrările unor evenimente importante, cum este şi Ziua Internaţională a Romilor, sunt momente în care reafirmăm ceea ce ne uneşte şi ne îmbogăţeşte spiritual, ceea ce ne insuflă energia şi motivaţia de a ne construi împreună viitorul.

O societate tolerantă şi deschisă are la bază nu doar proiectele de dezvoltare pe care ni le asumăm, ci şi capacitatea noastră de a respinge discursul urii şi de a condamna cu fermitate orice manifestări rasiste şi xenofobe", a subliniat şeful statului.

DISTRIBUIE PE:

 
PAGINA NOASTRA OFICIALA DE FACEBOOK BABADAGLIVE.RO