Societatea Naţională de Cruce Roşie din România sărbătoreşte, astăzi 4 iulie, 144 de ani de istorie şi activitate umanitară continuă

Autorul Articolului:
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România sărbătoreşte, astăzi 4 iulie, 144 de ani de istorie şi activitate umanitară continuă

Începând din anul 1876, voluntarii Crucii Roşii Române s-au aflat de fiecare dată în prima linie a umanităţii cu bunătate şi solidaritate, alinând suferinţa şi oferind speranţă şi demnitate. Dedicăm această zi voluntarilor din toate generaţiile care şi-au oferit timpul şi energia poporului român în vreme de pace sau de război, în timp de dezastre naturale, crize economice sau de sănătate.

În cei 144 de ani de existenţă, Crucea Roşie Română s-a adaptat mereu provocărilor cu care s-a confruntat. Anul acesta, de la începutul pandemiei COVID-19, voluntarii şi angajaţii au fost permanent în acţiune, asumându-şi toate riscurile, pentru a oferi asistenţă umanitară şi servicii socio-medicale celor aflaţi în nevoie. Totodată, ei au diseminat informaţii esenţiale pentru prevenirea şi limitarea răspândirii virusului ajutând astfel comunităţile să se pregătească. În condiţii neprielnice, "oamenii" Crucii Roşii Române au depăşit bariere şi, cu responsabilitate şi dăruire, au dus la îndeplinire misiunea organizaţiei.

Astăzi, la mai mult de patru luni de la declararea primului caz de SARS-CoV2 în România şi de când întreaga omenire se confruntă cu cea mai provocatoare criză umanitară şi de sănătate publică în istoria recentă, Crucea Roşie Română continuă să fie în prima linie a intervenţie umanitare. Situaţia continuă să se schimbe rapid şi obiectivul nostru este să fim în continuare flexibili şi adaptabili pentru a răspunde acestor nevoi extraordinare.

"Transmit cele mai calde mulţumiri şi admiraţia mea oamenilor care fac posibilă misiunea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, voluntarilor şi angajaţilor noştri, pentru devotamentul, curajul, implicarea şi munca lor neobosită în sprijinul umanităţii. Sunt recunoscător întregului mediu de afaceri, care a reacţionat cu atât de multă deschidere la nevoile unei ţări aflate în stare de urgenţă şi mulţumesc tuturor persoanelor fizice care s-au solidarizat cu această cauză. Suntem onoraţi de încrederea pe care ne-au arătat-o şi îi asigurăm de întregul nostru angajament în luptă împotriva noului Coronavirus" a declarant Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române.

În urma apelului umanitar de strângere de fonduri lansat de Crucea Roşie Română prin campaia România Salvează România s-au strâns peste şapte milioane de euro, fonduri care au permis dotarea cu echipamente medicale şi materiale de protecţie a 175 de unităţi medicale din toată ţara, susţinerea cu materiale de protecţie a instituţilor publice implicate în lupta cu pandemia, ajutor pentru familiile afalte în izolare, sprijin pentru persoanele refugiate, consiliere telefonică pentru bătrânii singuri, ajutor pentru familiile nevoiaşe, cumpărături pentru cei izolaţi la domiciliu. Crucea Roşie Română a investit în echipamente medicale şi materiale de protecţie 5.564.439 euro şi are în procedură de achiziţie, aparatură medicală şi materiale de protecţie în valoare de 1.576.737 euro. Din fonduri proprii ale organizaţiei, Crucea Roşie Română a utilizat 184.472 euro pentru completarea intervenţiilor de strictă necesitate: achiziţia de alimente de bază şi produse de igienă pentru familiile nevoiaşe aflate în izolare, dotarea cu materiale de cazarmament a centrelor de carantină şi implementarea unei campanii naţionale de informare şi conştientizare a populaţiei în vederea limitării infectării cu virusul COVID-19.

"După 4 luni alături de echipa Crucii Roşii Române în lupta împotriva COVID-19 trăiesc mai puternic decât oricând sentimentul împlinirii. Şi aceasta se datorează în primul rând solidarităţii oamenilor care au reacţionat imediat în faţa pandemiei şi s-au implicat ajutând. Sunt multe lecţiile învăţate, dar, poate, cea mai importantă este fragilitatea noastră! Şi singura forţă care ne va salva întotdeauna rămâne Binele! Umanitatea din noi! Mulţumesc tuturor celor care au sprijinit campania "România Salvează România ", mulţumesc voluntarilor şi personalului angajat al Crucii Roşii Române aflaţi si acum în linia întâi şi mulţumesc Crucii Roşii Romane în numele fiecărui Om ajutat în aceste 4 luni! ", a declarat Iuliana Tudor, jurnalist TVR, ambasador al Crucii Roşii Române şi ambasadorul oficial al campaniei "România Salvează România"

Crucea Roşie Română rămâne în continuarea în prima linie a umanităţii alături de oameni. Cu vigilenţă şi creativitate, în siguranţă şi cu bunătate, mereu atentă la cei aflaţi în nevoie. Este important să rămânem la fel de uniţi, implicaţi şi responsabili pentru că doar împreună vom diminua efectele negative ale acestei crize sanitare.

# Niciunul dintre noi nu este în siguranţă până când toţi nu sunt în siguranţă!

#La mulţi ani, Crucea Roşie Română!

RAPORT PRIVIND INTERVENŢIE CRUCII ROŞII ROMANE LA PANDEMIA COVID-19 - 4 iulie 2020

Înainte de apariţia primului caz de COVID-19 în România, Crucea Roşie Română membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, a declanşat proceduri şi strategii de intervenţie în acord cu recomandările Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi a urmat directivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Totodată, Crucea Roşie Română în calitate de organizaţie umanitară auxiliară statului, a lucrat în strânsă coordonare cu Guvernul României, păstrându-şi în acelaşi timp independenţa şi acţionând în conformitate cu principiile fundamentale ale Crucii Roşii şi Semilunii Roşii.

La nivel central şi local, Crucea Roşie Română a colaborat permanent cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţiile de Sănătate Publică, Direcţiile de Asistenţă Socială, Poliţie, Jandarmerie, Poliţia de Frontieră, precum şi cu alte organizaţii umanitare din ţară, oferind sprijin logistic, uman şi material.

Datorită structurii teritoriale şi a numărului mare de voluntari, Crucea Roşie Română a avut posibilitatea de a interveni peste tot acolo unde a fost nevoie de sprijin şi unde are expertiză şi mandat. Intervenţia a fost, astfel, una complexă, pe mai multe direcţii, pentru a ajunge la cât mai multe categorii de beneficiari şi în funcţie de specificul fiecărui judeţ.

În urma campaniei umanitare de strângere de fonduri "România Salvează România", lansată de Crucea Roşie Română în luna martie, cu scopul dotării unităţilor sanitare cu aparatură medicală şi materiale de strictă necesitate în tratarea persoanelor infectate COVID-19, s-a strâns suma de 7.141.176 euro. Astfel, de la persoane juridice s-a colectat suma de 6.881.000 de euro, de la persoane fizice suma de 170.624 euro şi din donaţii SMS, 89.552 euro.

Alături de fondurile colectate, în cadrul campaniei umanitare, Crucea Roşie Română a primit donaţii de produse în natură în valoare de 2 milioane de euro.

Cu fondurile primite din donaţii, Crucea Roşie Română a făcut achiziţii de echipamente şi materiale pentru a veni în sprijinul unităţilor medicale, dar şi a celorlalte instituţii publice implicate în lupta cu pandemia, în valoare de 5.564.439 euro.

În prezent, Crucea Roşie Română are în procedură de achiziţie, aparatură medicală şi materiale de protecţie în valoare de 1.576.737 euro.

Beneficiarii campaniei "România Salvează România"

- 175 unităţi medicale de pe întreg teritoriul României care au fost dotate cu aparatură medicală, materiale de protecţie de strictă necesitate, produse de dezinfecţie, materiale de curăţenie, produse alimentare şi aparatură electocasnică.

Echipamentele medicale achiziţionate şi distribuite unităţilor medicale:

o unitate mobilă de terapie intensivă cu 12 paturi, aparate de testare rapidă COVID (10 buc) şi kituri de testare rapidă (350 buc), monitoare pentru funcţii vitale (20 buc), injectomate (156 buc), stativ injectomate (24 buc), staţie de oxigen (1 buc), purificatoare de aer (2 buc), bronhofibroscop (1 buc), paturi pentru secţiile de terapie intensivă (10 buc), generator (1 buc), termometre (212 buc), ventilatoare (35 buc), defibrillator (1 buc), purificator de aer (2 buc), ecograf (1 buc), electocardiograf (1 buc), ventilatoare recondiţionate în valoare de 179.000 euro, seturi lenjerii pentru spitale (10 buc), tunel de dezinfecţie (4 buc), teste COVID19 (200 buc), tăviţe bloc operator (13 buc).

Materiale de protecţie achiziţionate şi distribuite: mănuşi (2.215.000 buc), măşti (2.255.000), viziere (21.500 buc), ochelari de protecţie (230 buc), combinezoane (20.250 buc), botoşi (500 buc) şi dezinfectanţi de mâini (5.935 litri), dezinfectant suprafeţe (2.575 litri), halate chirurgicale.

Totodată, unităţile sanitare au beneficiat de donaţii în natură precum produse de igienă, produse de dezinfecţie, apă, băuturi răcoritoare, energizante, frigidere, maşini de spălat, uscătoare, fierbătoare, cafetiere, preparate calde, dulciuri etc.

Lista cu unităţile medicale sprijinite de Crucea Roşie Română se găseşte pe site-ul organizaţiei la acest link: https://crucearosie.ro/cauze-urgente/doneaza-si-lupta-impotriva-pandemiei-covid19/

- 250 autorităţi publice centrale şi locale care au fost sprijinite cu materiale de protecţie pentru personalul angajat.

- 580 de cabinete individuale medici de familie care au primit mănuşi, măşti, viziere şi combinezoane.

- 13.000 de persoane vulnerabile aflate în izolare la domiciliu care au fost sprijinite cu pachete cu alimente de bază şi pachete cu produse de igienă personală şi produse de curăţenie

- 297 de cetăţeni străini refugiaţi / migranţi în România care au beneficiat de pachete cu alimente, produse de igienă şi articole de îmbrăcăminte.

- 80 de centre de carantină din ţară spre care au fost direcţionate materiale de cazarmament din depozitele proprii ale Crucii Roşii Române: lenjerii, paturi, pături, perne, saci de dormit, mănuşi, măşti, viziere, combinezoane, dezinfectanţi, săpun, şampon, hârtie igienică, detergent, pasta şi periuţe de dinţi, produse pentru igienă personală etc

- 81 de ONG-uri din ţară care au fost sprijinite cu pachete cu alimente de bază, pachete cu produse de igienă, materiale de protecţie pentru beneficiarii lor.

- 8.097 persoane aflate în izolare la domiciliu au fost monitorizate zilnic prin telefon de voluntarii Crucii Roşii Române

De asemenea,

- 9 filiale de Cruce Roşie din ţară au sprijinit familii / persoane izolate la domiciliu în efectuarea cumpărăturilor necesare traiului zilnic.

- 2 filiale de Cruce Roşie au asigurat în punctele de staţionare de pe autostrada A1, apă şi alimente persoanelor sosite din străinătate şi escortate de forţele de ordine până la localităţile de domiciliu

- 2 filiale de Cruce Roşie au asigurat la punctele de frontieră, alături de autoritatile publice locale, fluidizarea călătorilor care au intrat sau au ieşit din ţara.

În perioada următoare, Crucea Roşie Română va achiziţiona aparatură medicală şi materiale de protecţie în valoare de 1.576.737 euro. Materialele în proces de achiziţie sunt: combinezoane (10 000 buc), dezinfectant pentru suprafeţe (10.000 litri), dezinfectat de mâini (10.000 litri), mănuşi (500.000 buc), măşti (60.000 buc), ventilatoare (5 buc), alimente de bază (în valoare de 82.474 euro) şi Kit-uri de secventiere SARS CoV-2.

În paralel cu toate aceste activităţi umanitare, Crucea Roşie Română a desfăşurat o campanie naţională de informare şi conştientizare a populaţiei în vederea limitării infectării cu virusul COVID-19. Campania a constat în distribuţia de materiale informative în zonele urbane şi rurale, dar si publicare de materiale online pe site-ul www.crucearosie.ro şi în reţelele de socializare. Campania a fost realizată în parteneriat cu Guvernul României.

Din fonduri proprii organizaţiei, Crucea Roşie Română a utilizat 184.472 euro pentru completarea intervenţiilor de strictă necesitate: au fost achiziţionate alimente de bază şi produse de igienă pentru familiile nevoiaşe aflate în izolare şi s-a co-finanţat o campania naţională de informare şi conştientizare a populaţiei în vedere limitării infectării cu virusul COVID-19.

Toate aceste activităţi implementate de Crucea Roşie Română au fost realizate cu sprijinul personalului angajat (200 persoane la nivel naţional) şi cu implicarea a 2.000 de voluntari care au lucrat în permanenţă în fiecare judeţ al ţării, atât în zonele în care se înregistrează un număr mai mare de cazuri, cât şi în comunităţi cu risc mai mic.

Televiziunea Română, partener media cu tradiţie în susţinerea campaniilor umanitare desfăşurate de Crucea Roşie Română, a fost şi de data această alături de organizaţia noastră prin promovarea campaniei "România salvează România" şi a campaniei de informare şi conştientizare a populaţiei în vedere limitării infectării cu virusul COVID-19.

Sursa: AGERPRES.RO

DISTRIBUIE PE:

 
PAGINA NOASTRA OFICIALA DE FACEBOOK BABADAGLIVE.RO