Cine “pictează” frunzele cu ruginiu? Mâine se instalează toamna astronomică

Am ajuns la finalul verii! Mâine se instalează toamna astronomică, așa că ne bucurăm de ultima zi mai lungă decât noaptea.

Autorul Articolului:
Cine “pictează” frunzele cu ruginiu? Mâine se instalează toamna astronomică

Cand frunzele sunt galbene sau ruginii, e cat se poate de clar: e toamna. Multi sunt pur si simplu indragostiti de acest anotimp, de modul in care schimba culorile naturii, de “pastelurile” pe care le picteaza.

Dar oare care este stiinta din spatele transformarii culorii verzi a naturii in culorile brune, ruginii, portocalii, galbene sau chiar rosii cu care noi asociem de obicei toamna? Ce poveste ne spun frunzele despre vremea care le-a colorat intr-un fel sau altul, intr-un moment sau altul?

De ce isi schimba culoarea frunzele verzi?

Culoarea verde a frunzii se datoreaza elementului denumit clorofila, care este responsabila cu fotosinteza, procesul care nu doar ca hraneste planta, dar se “ocupa” si de mare parte din aprovizionarea cu oxigen a vietii de pe pamant.

Totusi, cand apar culorile galben si portocaliu? Ei bine, ele nu apar, pur si simplu sunt acolo dintotdeauna.

“Secretul” este ca sunt pur si simplu ascunse de culoarea verde, care se reinnoieste permanent, tocmai datorita procesului de fotosinteza amintit mai sus.

Aceasta reinnoire ajunge totusi la sfarsit odata cu toamna, desi “inceputul sfarsitului” vine odata cu solstitiul de vara, atunci cand zilele incep sa devina tot mai mici, scazand si cantitatea de lumina ce “hraneste” planta prin intermediul frunzelor.

Cum si frigul incepe sa apara, planta “ingheata” pur si simplu procesul de fotosinteza, pentru a se conserva in vederea iernii.

Astfel, nu doar ca nu se mai produce clorofila, dar si rezervele ramase din aceasta substanta sunt eliminate din frunza. Nu acelasi lucru se intampla si cu pigmentii de alta culoare, care sunt mult mai rezistenti si care nu depind direct de “fluxul” fotosintezei. Dincolo de mai sus amintitii pigmenti galben si portocaliu, carbohidratii ramasi in frunze duc la crearea pigmentilor responsabili de culorile rosu si mov.

Unde este, totusi, maroniul pe care il stim cu totii ca fiind una din cele mai pregnante culori ale iernii? Peste tot, am putea spune. Asta pentru ca, in cele din urma, toate culorile amintite se degradeaza si se transforma in maroniu.

Cum depind culorile de vreme?

Culorile toamnei depind in mare, foarte mare masura de vreme. Aceasta poate chiar si sa “anuleze” formarea acestor culori. Spre exemplu, o seceta puternica in primavara poate face ca frunzele sa cada mai inainte de a putea dobandi “rugina” pe care o stim cu totii.

Un alt efect interesant este acesta: cu cat sunt mai multe zile in care la amiaza temperaturile sunt mai calduroase si noptile sunt racoroase, cu atat apar MAI REPEDE aceleasi culori ale toamnei pe care le-am amintit.

Totusi, trebuie mentionat ca daca e PREA FRIG, efectul e acelasi ca si in cazul secetei – frunzele cad prea repede si, din nou, nu vom mai putea sa vedem “explozia” de culori a acestui anotimp.
Ce invatam de aici? Data viitoare cand admiram “picturile” pe care natura le face pe vegetatie in anotimpul toamna, trebuie sa ne gandim ca ele sunt si efectul unor fenomene ale vremii. Cea care, intr-un fel sau altul, nu doar ca ne decide soarta, dar decide si cum arata mediul in care traim.

DISTRIBUIE PE:

 
PAGINA NOASTRA OFICIALA DE FACEBOOK BABADAGLIVE.RO