CASA PANAGHIA BABADAG SE VA DESCHIDE CURÂND - ISTORIC IMPRESIONANT

Autorul Articolului:
CASA PANAGHIA BABADAG SE VA DESCHIDE CURÂND - ISTORIC IMPRESIONANT
Foto: DobrogeaNews.Ro

UAT – Județul Tulcea în calitate de beneficiar a derulat Proiectul de investiție „Promovarea valorilor culturale prin restaurarea si conservarea punctului muzeal Casa Panaghia Babadag, jud. Tulcea”, cod SMIS: 116135, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Proiectul s-a derulat în perioada 2018-2021 în orașul Babadag, județul Tulcea și a avut o valoare totală de 3.165.065,48 lei (inclusiv TVA), din care- contribuție U.A.T. Județul Tulcea: 137.159,09 lei; – asistența financiară nerambursabilă solicitată: 3.027.906,39 lei; Proiectul s-a derulat în perioada 07.05.2018-31.07.2021.

 

Obiectivul proiectului a fost: conservarea, protejarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural din judeţul Tulcea în vederea îmbunătățirii mediului urban cu componente specifice, precum:

  • valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale prin restaurarea punctului muzeal „Casa Panaghia” Babadag sub aspect structural, funcţional şi arhitectural si includerea acestuia in circuitele turistice regionale;
  • creșterea numărului de turiști în orașul Babadag, respectiv județul Tulcea; *conservarea, protejarea şi valorificarea durabilă a Casei Panaghia, monument istoric înscris în Lista monumentelor Istorice (2010) a județului Tulcea, la nr. crt. 509, cod TL-II-m-A-06001;
  • asigurarea unui număr anual de minim 2000 de vizitatori pentru acest obiectiv muzeal, în primul an de monitorizare;

Casa Panaghia - Babadag

Casa Panaghia – Babadag

Scurt istoric: Casa Panaghia din Babadag se află în apropierea monumentului istoric medieval de artă musulmană Geamia turcească şi a mormântului Ali Gaza-Pașă, din centrul oraşului, pe strada Mihai Viteazul, nr.1. Numele de Panaghia nu are nimic comun cu credința musulmană și există convingerea că localnicii au numit-o așa încă din vremea în care era casă de rugăciuni, când i-au zis “Casa Panaghia”, în traducere din limba greacă, “Casa Sfintei Fecioare Maria”. Arhitectura otomană, cu o importantă influență bizantină este în fapt un amestec sincretic de numeroase influențe și adaptări pentru nevoile otomane dar este definită de pereți construiția pereților din blocuri de piatră, cu spații interioare vaste, cu o armonie perfectă între spațiile interioare și cele exterioare, între lumini și umbre.

Casa Panaghia - Babadag

Casa Panaghia – Babadag

Construită în perioada în care turcii au format în Babadag o comunitate importantă pentru Imperiul Otoman, cu mult înaintea geamiei Ali Gazi Pașa care a fost finalizată pe la 1609-1610, Casa Panaghia a fost rând pe rând- casă de rugăciune, adăpost pentru cei mai săraci membrii ai comunității, primul seminar musulman. Legendele locului atribuie această clădire legatului testamentar al lui Ali-Gazi Pașa, ca una din medresele (școlile) înființate pentru comunitate. La venirea administraţiei româneşti, la 1878, edificiul a fost transformat în şcoală.

Cu o scurta intrerupere între anii 1877-1889, seminarul a functionat aici până în anul 1901, cand a fost mutat la Medgidia. După anul 1903 și până după terminarea celui de-al II-lea Război Mondial, Casa Panaghia a fost Gradiniță de copii, iar din 1973 a fost amenajată pentru destinația de Muzeu iar din 1999 a fost amenajat ca Muzeu de Artă Orientală.

Casa Panaghia - Babadag

Casa Panaghia – Babadag

Muzeul oferea vizitatorilor un valoros patrimoniu pe două secţiuni și prezenta vizitatorilor o interesantă colecţie de artă orientală. De un deosebit interes, se bucurau obiectele care exprimă arta prelucrării metalelor : podoabe, vase de aramă pentru diferite ceremonii, vase de bronz şi alamă pentru uz casnic, ibric, strecurătoare, râşniță, ghiumul cu cioc lung, tăvi, căni.

Colecția de broderii realizate cu fir metalic argintiu şi auriu, precum şi motivele ornamentale orientale de pe ţesături: zambila, garoafa, fructul de rodie, chiparosul, şi multe altele, alcătuiesc compoziţii cromatice (în roşu, roz, verde, indigo, liliachiu, bleu) şi decorative, de mare valoare și încântare vizuală.

Acest articol este marca: DobrogeaNews.Ro, materialele foto/video din acest articol apartin exclusiv DobrogeaNews.Ro

DISTRIBUIE PE:

 
PAGINA NOASTRA OFICIALA DE FACEBOOK BABADAGLIVE.RO