Atenție! Nu aruncați măștile și mănușile folosite pe jos!

Autorul Articolului:
Atenție! Nu aruncați măștile și mănușile folosite pe jos!
Atenție! Nu aruncați măștile și mănușile folosite pe jos!

Români cu spirit civic, implicați în viața societății, atrag atenția asupra pericolului la care ne expunem dacă aruncăm la întâmplare mănușile chirurgicale și măștile de protecție. Organizația Geeks for Democracy și comunitatea ”NU arunca chiștoace” au demarat o campanie civică de conștientizare că mănușile și măștile sunt produse de protecție cu regim special de reciclare. Ei au creat și o pagină pe Facebook în acest scop, intitulată ”NU Arunca Măști și Mănuși pe JOS”.

”Ne dorim să creștem gradul de conștientizare că produsele folosite pentru a preveni infectarea în această perioadă – mănușile și măștile chirurgicale – sunt încadrate la produse de protecție medicală cu un grad mare de contaminare și cu un regim special de reciclare (deșeuri medicale). Ne vom implica activ în a răspunde nevoii societății de a găsi soluții atât în procesul de colectare cât și în cel de distrugere și reciclare.

Menirea acestei campanii este să facă și autoritățile responsabile din administrația publică conștiente că trebuie să se adapteze vremurilor și, în regim de urgență, să asigure spațiile necesare colectării acestor deșeuri. Pentru că aceste produse vor fi parte din rutina noastră zilnică pentru o perioadă considerabilă de timp de acum înainte, putem să căutăm împreună soluțiile pentru a asigura buna gestionare a acestor produse și suntem aici pentru a primi sugestii și a le transmite mai departe.”, au transmis inițiatorii proiectului civic.

"Care e problema cu mănușile și măștile?

Materialele de protecție personală, respectiv măștile și mănușile folosite, provin de la:

– persoane sănătoase,

– persoane infectate cu COVID-19 care prezintă simptome

– persoane infectate asimptomatice.

În cazul unei măști sau perechi de mănuși aruncate la întâmplare, nu vom ști niciodată de la care categorie de mai sus provin și pot transmite virusul către alte persoane. Mai mult, ele sunt realizate din materiale care nu sunt biodegradabile și poluează mediul; iar mediul din țara noastră e deja în mare suferință. Materialele de protecție contaminate cu COVID-19 care provin din spitale sau centre de carantină sunt colectate și eliminate în mod controlat.

Ce facem cu materialele infecțioase aruncate la întâmplare pe stradă, în parcarea magazinului sau în transportul în comun?”, mai scrie pe pagina de Facebook ”NU Arunca Măști și Mănuși pe JOS”.

Foto: Răpan Cristian-Cătălin

DISTRIBUIE PE:

 
PAGINA NOASTRA OFICIALA DE FACEBOOK BABADAGLIVE.RO