Alarma naturala a zilei, cicada sau mai exact ciresarul!

CICADELE sunt niște insecte care seamănă cu lăcustele și trăiesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Specia Cicada septemdecim, întâlnită în nord-estul Americii, i-a fascinat pe biologi multă vreme.

Autorul Articolului:
Alarma naturala a zilei, cicada sau mai exact ciresarul!

Cicada este o insectă care trăieşte în ţările calde. Are aripi mari transparente şi produce prin vibraţia membranei de pe abdomen un sunet apropiat de ţîrîitul greierului sau al lăcustei. De fapt şi talia, ca şi sunetele emise, o situează între lăcustă şi greier.

Ea apare în haiku-ul japonez, dar mai ales în cel american. Şi asta poate şi pentru faptul că americanii au făcut o pasiune pentru această familie de insecte cu specii de culori foarte diverse, dar mai ales cu ochi de nuanţe incredibile

Milioane de cicade din această specie apar brusc în timpul primăverii pentru doar câteva săptămâni. În scurtul timp petrecut la lumina soarelui, insectele năpârlesc, cântă asurzitor, zboară, se reproduc, iar apoi mor. În mod bizar, generația următoare apare 13 sau 17 ani mai târziu, în funcție de specie. Dar ce se întâmplă cu insectele în tot acest timp?

Pentru a răspunde, trebuie să înțelegem ciclul de viață unic al cicadei. La aproximativ o săptămână după ce își fac apariția, insectele, aflate în stadiul de adult, se împerechează, iar apoi femelele depun între 400 și 600 de ouă în interiorul ramurilor copacilor. La scurt timp după aceea, adulții mor. În următoarele câteva săptămâni, ouăle eclozează și micuțele larve cad pe pământ, sapă galerii în sol și încep o viață în subteran, unde sug sevă din rădăcinile arbuștilor și ale copacilor ani la rând. Treisprezece sau șaptesprezece ani mai târziu, noua generație de adulți își face apariția și repetă ciclul.

Potrivit unui articol din revista Nature, ciclul de viață complex al acestor cicade „i-a pus în încurcătură pe oamenii de știință timp de secole. . . . Chiar și în prezent, entomologii încearcă să înțeleagă cum au evoluat ciclurile de viață bizare ale cicadelor”. Acesta reprezintă un mister nemaiîntâlnit în regnul animal.

Întrebare, cum vi se pare această "alarmă" naturală care te trezeşte dimineața?

.

DISTRIBUIE PE:

 
PAGINA NOASTRA OFICIALA DE FACEBOOK BABADAGLIVE.RO